O poveste nespusa / Zahir

0 Comments



        As vrea sa va prezint ultima carte citita de mine deoarece nu multe carti ma atrag , de cele mai multe ori le incep si raman neterminate .
        Dupa ce am primit cartea , acasta nu a ramas mult timp pe lista de asteptare . De la inceput am facut tot posibilul sa imi pastrez timp pentru ea .Este o carte interesanta care merita citita si care reuseste sa te atraga de la primele pagini .
        Cel mai recent roman al lui Paulo Coelho are ca tema obsesiile.Cartea se numeste Zahir. Nu am inteles la ce se refera titlul pana nu am terminat cartea deoarece stiam ca zahirul este o moneda iar acestui sens al cuvantului nu ii gaseam vreo legatura cu ceea ce era povestit in carte.





            Se pare ca zahirul mai este folosit si cu sensu de persoana sau obiect care genereaza dependenta , care are puterea de a crea o obsesie .Conform scriitorului Jorge Luis Borges, ideea de Zahir vine din traditia islamica si se apreciaza ca a aparut aproximativ in secolul al XVIII-lea.Zahir, in araba, inseamna vizibil, prezent, imposibil de a se face nevazut.Ceva sau cineva cu care, odata ce am intrat in legatura, ajunge sa ne ocupe, incet-incet, toate gandurile, incat nu mai reusim sa ne concentram la nimic altceva. Aceasta se poate numi sfintenie sau nebunie. In cazul nostru este vorba despre un barbat care avusese mai multe casnicii dar ultima a fost cea mai importanta, evident el nedandusi seama de asta pana in momentul cand sotia l-a parasit .
             Surprizele apar - si nu totdeauna suntem pregatiti pentru ele. Cand totul in viata noastra pare perfect organizat, atunci apare pericolul, pentru ca ceea ce se numeste "organizare" este in realitate o poveste care ne-a fost spusa si care nu are nici o baza. In aceasta carte autorul incearca sa exploreze povestea care nu ne-a fost spusa, folosind ca personaj principal un scriitor de succes care se vede dintr-o data parasit de sotie si trebuie sa-si redescopere viata. Dar in loc sa faca un pas inainte si sa descopere alte ocazii, el se lasa covarsit de intrebarea "de ce m-a parasit nevasta-mea?"Aflat in situatia aceasta in care sotia pleaca fara sa spuna vreo vorba isi impune oarecum gandul ca nu are nevoie de ea , insa pe parcurs aceasta devine pentru el un Zahir . Pana la sfarsitul cartii el incearca sa-si recupereze Zahirul de mult pierdut . Chiar daca intre timp isi gasise pe altcineva , aceasta noua persoana din viata lui nu reuseste sa stearga urmele Zahirului intiparite adanc in sufletul lui.

           Una dintre marile capcane ale fiintei omenesti este "cautarea fericirii".Esther, sotia scriitorului, desi are multe reusite in toate domeniile,nu este fericita. Si, invers fata de cum procedeaza cei mai multi - care pur si simplu se amagesc si-si fac de lucru ca sa nu fie nevoiti sa se gandeasca la sensul vietii - ea se hotaraste sa plece in cautarea a ceea ce se cheama "fericirea".Cum ne putem intelege destinul.


              In acel moment ea hotaraste sa devina corespondent de razboi . Un razboi este totdeauna o experienta care ne duce pana la limitele omenesti, cand aratam tot ce avem mai bun sau mai rau. Campul de lupta patrunde in fiecare zi in casele noastre, prin televiziune, dar nici astfel nu intelegem mai bine sensul vietii noastre. In realitate, omul a promovat o serie de valori (bani, putere, estetica) ce ii cer o daruire totala, care-i justifica lupta, viata; toate astea il impiedica sa se opreasca sa-si puna intrebarea: "Sunt fericit?". Omul isi poate intelege destinul atunci cand se opreste si se intreaba daca este fericit in ceea ce face sau cu persoana alaturi de care-si imparte zilele. Dar lucrul acesta cere mult, foarte mult curaj. In carte, cei doi aveau o relatie perfecta, deschisa, cu toate astea femeia pleaca. Ce este in realitate institutia casatoriei?

             Una este sa-ti urmezi visele si sa crezi in semnele care arata drumul: avem un obiectiv anume, dar ne bucuram de placerile drumului. In cazul Zahir-ului, nu exista aceasta bucurie a fiecarui pas, este numai angoasa de a obtine cu incapatanare ceea ce credem ca este necesar in viata noastra.

             Daca reuseste sau nu protagonistul nostru sa-si gaseasca Zahirul va las pe voi sa aflati .Mie mi s-a parut o carte interesanta ,deoarece autorul plonjeaza efectiv in subconstientul propriu. Se lasa dirijat de intrebarile pe care mi le pune sufletul, dar pe care mintea inca nu le-a inteles prea bine. In procesul scrierii el isi descopera propriile raspunsuri.


 
              In concluzie Zahir-ul poate sa fie o persoana, munca noastra, un obiectiv, dar care- in loc sa ne ofere bucuria de a incerca sa-l atingem - ne deviaza spre o obsesie maladiva. Din nefericire, toata lumea trece prin aceasta experienta.


              Puteti sa cititi cartea online  http://www.slideshare.net/Gabrielurubaru/paulo-coelho-zahir-v10?related=1   dar ar fi mai bine sa o cumparati pentru a evita ore intregi de stat cu ochii in fata unui ecran http://www.humanitas.ro/humanitas-fiction/zahir-0.




You may also like